Als jij op zoek bent naar een elektrische fiets, dan is een lichtgewicht e bike een van de opties die je hebt. Er worden allerlei verschillende soorten elektrische fietsen aangeboden en door je keuze slim te maken, schaf jij een fiets aan die exact past bij je leven en behoeften. Er zijn fietsen die perfect zijn voor gebruik in de stad terwijl je met andere juist de natuur in gaat. Daarnaast zijn er kleine en compacte vouwfietsen of extra dikke en stevige elektrische fietsen. Je kunt zelfs investeren in een elektrische bakfiets, mocht je dat willen. Hier lees je meer over de lichtgewicht e bike en wanneer deze voor jou een uitkomst biedt.

Definitie van een lichtgewicht e bike

Een lichtgewicht elektrische fiets is, de naam verklapt het, lichter dan een standaard elektrische fiets. De accu en de motor zorgen ervoor dat elektrische fietsen gemakkelijk 24 kilo of meer kunnen wegen. We spreken van een lichtgewicht e bike als deze minder dan 20 kilo weegt. Er zijn zelfs exemplaren van maar 13 kilo. Over het algemeen geldt hoe lichter, hoe duurder. Maar wanneer is het gewicht de extra investering waard?

Een lichtgewicht elektrische fiets kopen

Voordat je echt besluit dat een lichtgewicht e bike een goede keuze is voor je, is het geen slecht idee om eerst zelf te ervaren hoe zwaar elektrische fietsen eigenlijk zijn. Ga dus naar de winkel en til er een paar op, zodat je kunt zien of dat voor jou problematisch is of niet. Vergeet ook niet dat je bij veel elektrische fietsen de accu kunt verwijderen en dat dat deze al een aantal kilo’s lichter maakt. Het is heel goed mogelijk dat jij op die manier geen extra geld hoeft uit te geven aan een lichtere fiets en dat je het aantal kilo’s prima zelf kunt tillen.

Wanneer is lichtgewicht wel belangrijk?

Er zijn situaties te bedenken waarin je toch liever een lichtgewicht e bike hebt die je gemakkelijker kunt optillen. Staat je fiets elke avond in de schuur in de tuin en reis je ermee naar je werk of de winkel, dan hoef je hem nauwelijks te tillen. Maar als je elke dag de trap af moet naar de kelder om je fiets te kunnen stallen, of de trap op naar je appartement, dan is een lichtgewicht e bike zeker aan te raden. Ook als je hem op het rek achter de auto wilt plaatsen zodat je elk weekend naar het bos kunt om te fietsen, wil je een fiets die lichter is en die je er gemakkelijk op en af haalt. Vraag jezelf dus af hoe vaak jij je fiets dagelijks moet tillen.

In het openbaar vervoer

Een laatste situatie waarin een lichtgewicht e bike zeker een goede keuze is, is als je er regelmatig mee het openbaar vervoer in wilt gaan. In dat geval is een elektrische vouwfiets ook zeker het overwegen waard. Een lichtere fiets zet je zo in het voertuig en haal je er gemakkelijk weer uit om je reis voort te zetten.