Sportevenement organiseren. Waar op letten?

  • door
sportevenement

Een sportevenement organiseren is niet zomaar geregeld. Het is natuurlijk wel erg leuk om te doen! Of je nu een sportevenement wilt organiseren om mensen kennis te laten maken met je sport of je een wedstrijd wilt organiseren tussen meerdere partijen, je moet een aantal dingen weten voor je dit van plan bent te doen.

Doel bepalen

Het belangrijkste van een sportevenement is het doel. Je kunt hiermee bepalen op wat je je graag wil richten en hoe het sportevenement eruit moet zien. Is het de bedoeling om een competitie te organiseren of wil je liever dat je sportorganisatie bekender wordt bij een relevante doelgroep? Zodra je dit weet kun je verdere stappen ondernemen, zoals eventuele vergunningen aanvragen, een reclamecampagne starten en eventuele sponsoren benaderen. Er zijn ook sportfondsen die zich bezighouden met sportevenementen organiseren. Als je deel uitmaakt van een sportfonds, zou je daar terecht kunnen met je voorstel. Anders kun je altijd nog als sportorganisatie het initiatief nemen om dit te organiseren, eventueel samen met andere sportorganisaties.

Competitie

Een competitie kan op verschillende manieren gedaan worden, denk bijvoorbeeld aan teams tegen teams of één op één. Dit is afhankelijk van de sport waarvoor je het evenement organiseert. Bij een competitie is het natuurlijk de bedoeling dat iemand wint of meerdere mensen prijzen winnen. Je kunt hiervoor bekers of medailles laten maken als beloning voor de winnaar of winnende partij. De prijzen en medailles kun je helemaal laten personaliseren, zodat het team of de persoon die de competitie wint, ook echt iets persoonlijks eraan over houdt. Tegenwoordig kan dit eenvoudig online gedaan worden. Denk aan bekers, medailles, bokalen en beeldjes.

Sponsoren

Een sportevenement is bijna geen sportevenement zonder sponsoren. Je kunt de naamsbekendheid van bedrijven of merken vergroten en daarnaast ook geld ophalen. Dit geld kun je gebruiken voor het goede doel of je kunt hiermee alles financieren of zelfs terugstoppen in je sportorganisatie.

Vergunning

Als je een sportevenement organiseert, moet je vaak ook een vergunning hebben. Dit is niet altijd zo, maar je moet het wel altijd melden bij de gemeente. Vaak ligt dit aan de grootte van het sportevenement. De gemeente kan meer informatie verschaffen over of je een vergunning nodig hebt of niet. Een melding moet tot 2 weken voor het evenement plaatsvinden, een vergunning 12 weken.