Mijn vriendin en ik hebben al ons hout met de hand gekloofd. Hier zijn onze goede redenen om dit te doen en hoe we de houtblokken met de hand te kloven, zodat ze het beste branden.

Verwarmen met een houtkachel is een van de dingen waar ik in de winter het meest naar uitkijk. Het zorgt voor een geruststellende, droge warmte en ik heb zoveel toepassingen voor de houtkachel.

Brandstof voor de kachel halen is een ander verhaal. Het kost veel werk en voorbereiding: het zoeken van de bomen (we proberen bomen te gebruiken die al omgevallen zijn), zagen, kloven, opslaan en uiteindelijk het hout gebruiken.

Waarom hout kloven met je hand?

Mijn man en ik hebben al ons hout met de hand gekloofd. We hebben een paar goede redenen waarom we dit doen.

Ten eerste gaat het terug naar vroeger, toen de tijden eenvoudiger waren. Verwarming zonder elektriciteit is niet alleen de manier waarop onze voorgangers hun huizen verwarmden, maar het is ook groen. Er is geen elektriciteit of gas voor nodig.

Ten tweede is het een ongelooflijk mooie oefening. Het is zeker beter om naar de sportschool te gaan en gewichten op te heffen om uit te poetsen. Bovendien krijg je geweldige buikspieren.

Ten derde is het goedkoper en stiller dan een automatische houtklover. Wil je een houtklover kopen, kost dit nog een aanzienlijk bedrag  en je ademt alle stinkende uitlaatgassen in. Het geluid schrikt ook dieren in het wild af.

Ten vierde: je ziet er cool uit. Als je iemand niet kunt respecteren die regelmatig met een angstaanjagende nauwkeurigheid hakt/klooft, weet ik niet wat ik je moet vertellen.